Wat is Aikido

Wat is aikido?

Aikido is gedurende een lange periode tamelijk onopgemerkt gebleven in het Oosten. Het was toen slechts in beperkte kring bekend. Inmiddels wordt aikido niet alleen beschouwd als een van de meest subtiele en verfijnde krijgskunsten, maar vanaf een zeker niveau tevens als een effectieve discipline voor de ontwikkeling, integratie en toepassing van het totale menselijke potentieel, fysiek en mentaal (spiritueel).

Aikido Amstelveen

Wat op het eerste gezicht een unieke methode lijkt om je efficiënt te verdedigen tegen willekeurig welke aanval, zal bij nadere beschouwing niet slechts een effectieve zelfverdedigingskunst blijken te zijn. Het is bovendien een discipline van coördinatie, waarin de individuele lichamelijke en geestelijke krachten worden gesterkt en samengesmolten tot een organisch en geïntegreerd geheel, hetgeen een heilzame werking heeft op het totale functioneren van de mens. Met name dit laatste aspect wekt de interesse van de degenen voor wie de traditionele oefenzaal onbekend terrein is.

Het woord aikido betekent letterlijk Methode of weg (do) voor de coördinatie of harmonie (ai) van de mentale energie of geest (ki).

Bron: Aikido en haar dynamische werking – A. Westbroek en O. Ratti

Principes

Aikido is een moderne vorm van martiale kunst en spirituele ontwikkeling, die gebruikt kan worden in iedere vorm van aanval, waarbij de nadruk ligt op de ontwikkeling van een betere eenheid tussen lichaam en geest.

In tegenstelling tot vele andere vechtsporten is er voor aikido geen bijzondere kracht of snelheid nodig. Het wordt succesvol beoefend door mensen van alle leeftijden en mogelijkheden.

Aikido ontwikkelt lenigheid, coördinatie, concentratie, verbetert de gezondheid en fitheid, communicatieve vaardigheden en zelfvertrouwen. De fysieke kanten zijn gracieus en dynamisch, ze zijn slechts een uiterlijk kenmerk van wat het belangrijkste is: een echte en directe manier om de kwaliteit van ons leven te verbeteren.

De essentie van aikidotechniek is het bewegen vanuit een stabiel en energiek centrum (hara).

Goed uitgevoerd zien sommige technieken er spectaculair uit; de aanvaller wordt in vliegende vaart door de lucht geworpen. Andere technieken bestaan uit kleine maar effectieve bewegingen die de aanvaller immobiliseren. In beide gevallen wordt gebruikt gemaakt van onder andere cirkelvormige bewegingen, zwaartekracht en balans.

In de ultieme situatie is het de energie van de aanval zelf, die de aanvaller uit balans brengt.

Onze missie

Het hoofddoel van aikido is persoonlijke transformatie. Het biedt mensen de gelegenheid al hun kwaliteiten en mogelijkheden te leren gebruiken om problemen het hoofd te bieden.

De training is intensief en vooral praktisch gericht. Constante herhaling van de vorm is een vereiste om de basisprincipes van beweging, timing en ademhaling te beheersen. Men oefent zich in het soepel ontvangen van een aanval en het ombuigen van deze energie naar een voor beiden onschadelijke situatie.

Men leert onder alle omstandigheden een kalme en heldere geest en een gecentreerd lichaam te behouden.

Kom voor een gratis proefles en ervaar het zelf!

Meer info